Zondag 18 November 2018

UD Weerselo
 –
HVV Hengelo

Sportpark “ De Echelpoel “
Gunnerstraat 31 te Weerselo
Aanvang: 14.00 uur

Informatieavond KNVB, wijzigingen jeugdvoetbal 2018-2019

Waar was deze informatieavond voor bestemd? In het nieuwe seizoen 2018-2019 gaat het totale jeugdvoetbal van onder de 7 tot onder de 12 veranderen. Het traditionele voetbal op een half veld met 2 doeltjes is vanaf volgend seizoen voor de jongste jeugd voorbij. Na overleg met de KNVB waren zij bereid om bij ons langs te komen voor een goede uitleg van de nieuwe spelvormen voor de jongste jeugd. Sander Rosink is de afgevaardige van de KNVB die de leiders en trainers deze avond moest voorbereiden op de nieuwe opzet van het pupillenvoetbal. Sander Rosink is zelf ook trainer en docent/sportbegeleider op het ROC.

“Winnaars van morgen” is de veel gehoorde kreet vanuit de KNVB. Het doel hiervan is het vernieuwen en verbeteren van de talentontwikkeling in Nederland.  Dat is volgens de KNVB de reden dat het anders moet. Het is een leuke, interessante avond geworden waarin we veel informatie hebben ontvangen. Sander Rosink had zich uitstekend voorbereid en zorgde voor een goede interactie met de opgekomen leiders en trainers. Aan de hand van sheets werd alles helder uitgelegd.

Een paar dingen kwamen iedere keer naar voren. De rol van de ouders! Dit moet veranderen het fanatisme slaat soms op hol. Dit stoort de kinderen enorm, dat besef moet er meer komen. Vandaar dat de KNVB vanaf het nieuwe seizoen alleen de leider/trainer van de teams binnen de afrastering wil zien. De uitgezette veldjes zijn wat verder weg van de afrastering. Aanmoedigen is af en toe goed maar het moet niet ontaarden in emotioneel geschreeuw.

De KNVB heeft dan ook besloten dat er geen uitslagen en standen meer worden bijgehouden. Het plezier van het kind moet weer centraal komen te staan. Tijdens de wedstrijden moeten de kinderen situaties zelf gaan oplossen net zoals dat vroeger gebeurde bij het ouderwertse straatvoetbal. Kleinere teams en veldjes gaan ervoor zorgen dat de spelertjes vaker aan de bal komen waardoor er automatisch meer plezier komt bij de kinderen. De KNVB had nog een tip voor de ouders: laat de aanwijzingen aan de spelertjes over aan detrainer of leider. Om 21.00 uur maakte Sander Rosink een einde aan aan de info avond en kon er nog even nagepraat worden over de vele informatie die men rijker is geworden. Al met al een zeer leerzame en interessante avond, met dank aan Sander Rosink van de KNVB.

In september zal afdeling Voetbalzaken ook de ouders uitnodigen voor een informatieavond, deze zal ook worden geleid door iemand van de KNVB.

Op korte termijn krijgen we de gewijzigde informatie omtrent alle veranderingen op papier en zullen we dit via de website naar buiten brengen. De leiders en trainers krijgen al eerder via Sander Rosink van de KNVB een pdf bestand toegestuurd met alle nieuwe spelregels, instructies en meer veranderingen.

Klik op deze link en u kunt alle vernieuwingen bij het pupillenvoetbal via de knvbsite inzien:  https://www.knvb.nl/assist/assist-trainers/pupillenvoetbal

Met vriendelijke groet,
Voetbalzaken afdeling Jeugd.